Tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis)
Ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Het is vaak rood en gezwollen en het bloedt vaak bij tandenpoetsen.
De ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich in de tandplaque. Het tandvlees raakt daardoor geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie. Hierdoor zal het tandvlees opzwellen en zal de doorbloeding van het tandvlees toenemen. Een ontsteking is het resultaat.
Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder langs de wortel richting het kaakbot gaan. Dan is er geen sprake meer van gingivitis maar heet het parodontitis.
Paradontitisbehandeling
Wanneer een ontsteking aan het tandvlees zich uitbreidt naar het daaronder gelegen kaakbot spreken we dus van parodontitis. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaat verloren en uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en er tenslotte uitvallen. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
Onderzoek en behandelplan
Met behulp en een tandvleesmeting en eventueel röntgenfoto's wordt vastgesteld of, en hoeveel kaakbot verloren is gegaan door de ontsteking van het tandvlees. Ook wordt nog vastgesteld of tanden en kiezen al losstaan door het botverlies, of het tandvlees is teruggetrokken en waar tandplaque en tandsteen zit. Met al deze gegevens die worden genoteerd in een overzicht, bepaalt de tandarts welke tanden en kiezen behandeld moeten worden.
Het plan wordt besproken en verdere informatie verstrekt.
Gebitsreiniging
Tandplaque en tandsteen in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. Daarom doet de tandarts of assistente plus dat met speciale instrumenten. Dit wordt gebitsreiniging genoemd.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen. Met de pocketsonde worden dan ondiepe en niet bloedende pockets gemeten: de parodontitis is verdwenen. Het verloren gegane kaakbot groeit helaas niet meer aan.
Tijdens de genezing kan het tandvlees wat terugtrekken. De tandhalzen zijn soms gevoelig voor behandeling. Door elke dag de mondhygiëne goed uit te voeren, voorkomt u een nieuwe ontsteking. Daardoor zal er geen kaakbot meer verloren gaan.