Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd wanneer de zenuw van een tand dusdanig is aangetast dat deze niet meer te behouden kan worden. Dit kan ontstaan door tandbederf, een lekkende of diepe vulling, of als gevolg van een harde klap op de tand. Hierdoor raakt de zenuw ontstoken, zal afsterven en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken. Als er dan pijn (met warm en koud) aan een tand of kies ontstaat, dan kan dit duiden op een zenuwontsteking waardoor een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is.

 

De behandeling wordt gestart met het geven van een verdoving. Daarna boort de tandarts een klein gaatje in de kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op, om deze vervolgens goed te reinigen door middel van speciale vijltjes. Als de kanalen schoon gevijld en bacterievrij gemaakt zijn, worden de kanalen afgevuld met cement en een soort rubberen stift die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stift blijft er voor altijd inzitten. Daarna wordt er een gewone, blijvende vulling in de kies gemaakt. Als laatste wordt er dan nog een foto gemaakt om te kijken of de wortelkanaalvulling goed zit.

 

Gedurende een week na de behandeling kunt u pijnklachten houden, deze nemen vanzelf af. Uw tandarts kan hier meestal weinig aan doen, het innemen van een algemene pijnstiller kan de pijn onderdrukken.

Voor meer informatie klik hier